فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال ششم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایرج تیموری*، هادی حکیمی صفحات 1-22
    در طول تاریخ، شهرها همواره محرک و بنیان رشد و توسعه اقتصاد ملی بوده اند. آگاهی از روش کار اقتصاد شهر در همه سطوح برنامه ریزی ضروری است. روش تغییر سهم و مکان[1] یکی از روش های مهم تحلیل اقتصاد منطقه ای است که تغییرات اشتغال در سطح ملی را با توجه به روند کلی تغییرات اشتغال در سطح ملی و همچنین در بخش های مختلف اقتصادی نشان می دهد. پژوهش حاضر، تغییرات اشتغال را در بخش های مختلف اقتصادی در سطح شهرستان های استان آذربایجان شرقی با بهره گیری از روش تغییر سهم و مکان در محدوده زمانی 1385 تا 1390 بررسی و تحلیل می کند. داده های اشتغال در بخش های مختلف اقتصادی از سالنامه آماری استان جمع آوری و سپس با روش تغییر سهم و مکان تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهند که در سطح استان، 205865 نفر به جمعیت شاغلان افزوده شده است. بر اساس نتایج بخش صنعت، فعالیت های مربوط به خدمات مالی، بیمه و بنگاه داری املاک و مستغلات پویاترین بخش ها با رشد مثبت بوده اند و به ترتیب 45، 35، 13 و 10 درصد کل شاغلان را جذب کرده اند. همچنین بر اساس نتایج، شهرستان های تبریز، مراغه، مرند و اهر به ترتیب 3/77، 7/6، 3/5 و 7/4 درصد کل شاغلان را جذب کرده اند. در دوره یادشده، بخش صنعت بجز در شهرستان های تبریز و اهر رکود داشته و از جمعیت شاغلان آن کاسته شده است.
    کلیدواژگان: اشتغال، فعالیت اقتصادی، تغییر سهم و مکان، استان آذربایجان شرقی
  • نادر تابعی *، علی موحد، سیمین تولایی، موسی کمانرودی صفحات 23-36
    عدالت فضایی، شاخه ای از عدالت اجتماعی است که مرکز اصلی برنامه ریزی تاسیسات شهری نیز محسوب می شود. عدالت فضایی، وضعیت محلات را از نظر شیوه توزیع خدمات و میزان برخورداری از شاخص های مختلف اقتصادی اجتماعی و زیربنایی بررسی می کند. در مقاله حاضر، وضعیت عدالت فضایی در توزیع خدمات شهری در سطح محلات 18گانه منطقه 6 تهران بررسی شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. به این صورت که ابتدا با استفاده از مدل ویکور (VIKOR) توزیع خدمات در محلات منطقه 6 تحلیل شد. سپس به منظور سنجش عملکرد مدیریت شهری از شیوه توزیع خدمات از آزمون های آماری در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از مدل ویکور نشان می دهد که وضعیت توزیع خدمات در سطح محلات منطقه 6 عادلانه نیست. محلات آرژانتین ساعی و میدان ولیعصر با امتیاز 0.069 و 0.083 وضعیت مطلوب تری در برخورداری از خدمات و محلات جنت رفتگر و فاطمی با امتیاز 1 و 0.863 کمترین میزان برخورداری را از توزیع خدمات دارند. همچنین یافته های حاصل از رضایت شهروندان در توزیع خدمات، نشان دهنده نارضایتی شهروندان از شیوه آن است؛ به طوری که محلات کشاورز و قزل قلعه به ترتیب، بیشترین و کمترین میزان رضایت را از شیوه توزیع خدمات داشتند. مشارکت ندادن شهروندان، نداشتن تعریف مشخص کاربری های محله ای در نظام مدیریت شهری ایران، نبودن و نزول تسهیلات زیرساختی خدماتی و مشخص نبودن جایگاه شورایاری ها که حلقه واسط بین شهروندان و مدیران شهری محسوب می شوند از مهم ترین جنبه هایی است که نابرابری را در سطح محلات شدیدتر کرده است. بدان سبب که مدیریت شهری، عامل اصلی توزیع خدمات در سطح محلات است با آگاهی از شیوه توزیع خدمات در سطح محلات و رضایت شهروندان از آن نقش بهتری در توزیع خدمات دارد.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، مدیریت شهری، توزیع خدمات، محلات منطقه 6 تهران
  • صادق اصغری لفمجانی *، جسیم فرهمند صفحات 37-56
    شرایط توپوگرافی و ژئومورفولوژی حاکم بر مناطق کوهستانی، محدودیت های خاصی برای توسعه کالبدی - فیزیکی روستاها ایجاد می کند که توجه به این شرایط در مدیریت و توسعه روستایی الزامی است. بر اساس این، هدف این تحقیق، تحلیل مشکلات توسعه کالبدی - فیزیکی در روستاهای کوهستانی شهرستان کامیاران است. تحقیق حاضر به روش توصیفی - تحلیلی و بر پایه مطالعات اسنادی و بررسی های میدانی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، روستاهای کوهستانی واقع در این شهرستان و حجم نمونه نیز روستاهایی است که حداقل 100 خانوار ساکن داشته باشد. بر این اساس در این پژوهش، 22 روستا بررسی شده اند که با توجه به تعداد خانوارهای ساکن در آن و استفاده از رابطه کوکران، 355 خانوار به عنوان خانوارهای نمونه، برای تکمیل پرسش نامه ها تعیین شدند. برای تکمیل پرسش نامه های روستا در هر یک از روستاهای مطالعه شده به حداقل 3 نفر از خبرگان محلی، اعضای شورای اسلامی یا دهیار توجه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهای Expert Choice، SPSS و ArcGIS انجام شده است. نتایج تحقیق تایید می کند که روستاهای مطالعه شده از نظر شدت مشکلات کالبدی - فیزیکی توسعه، اختلاف معناداری با یکدیگر دارند. همچنین بر اساس نتیجه تحلیل رگرسیون چندمتغیره، شبکه معابر با ضریب 1761/0 و بهداشت محیط با ضریب 0160/0 به ترتیب بیشترین و کمترین سطح تاثیرگذاری را در بروز و تشدید مشکلات کالبدی - فیزیکی دارند.
    کلیدواژگان: توسعه، مشکلات کالبدی - فیزیکی، روستاهای کوهستانی، شهرستان کامیاران
  • حمیدرضا وارثی، اسماعیل کمالی باغراهی* صفحات 57-76
    رشد روزافزون جمعیت شهرها، مسائل و مشکلات بسیاری ازجمله آلودگی هوا، بیکاری، توسعه ناموزون و... را برای شهرها به وجود آورده است. اگرچه برنامه ریزان امور شهری، ایجاد شهرهای جدید را یکی از راه های حل مسائل و مشکلات شهرها دانسته اند، تاکنون شهرهای جدید انتظارهای مورد نیاز را برآورده نکرده اند و یکی از دلایل برآورده نکردن نیازها، عدم وجودنداشتن زمینه اشتغال برای ساکنان این شهرها است. عمدتا شهرهای جدید در ایران به مادرشهرها وابسته هستند و بیشتر نقش خوابگاهی دارند. ساکنان این شهرها معمولا در مادرشهرها و شهرهای اطراف مشغول به فعالیت هستند. هدف پژوهش حاضر، تحلیل وضعیت اشتغال در شهر جدید بهارستان است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر داده های کتابخانه ای و میدانی است. برای سنجش متغیرهای پژوهش از ابزار پرسش نامه، و اطلاعات طرح جامع و تفصیلی شهر بهارستان و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور اتا، رگرسیون خطی و... استفاده شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهند که بین اشتغال در بخش های کشاورزی، صنعت و اندازه شهر بهارستان رابطه معناداری وجود ندارد ولی بین اندازه شهر با اشتغال در بخش خدمات رابطه معناداری وجود دارد. از طرفی ساکنان شاغل شهرجدید بهارستان نسبت به کسانی که بیرون از شهر بهارستان اشتغال دارند، رضایت شغلی بیشتری دارند. همچنین نتایج نشان می دهند که شهر جدید بهارستان در ایجاد اشتغال موفق نبوده است.
    کلیدواژگان: شهرهای جدید، اشتغال، رضایت شغلی، مادرشهر، شهر جدید بهارستان
  • حمدالله سجاسی قیداری*، احمد رومیانی، سمیه صانعی صفحات 77-96
    یکی از مهم ترین طرح ها و برنامه های دولت برای ساماندهی و توسعه روستاهای کشور، تهیه و اجرای طرح هادی روستایی است که با هدف توسعه و عمران روستاها، تامین و توزیع عادلانه امکانات و خدمات بهزیستی و عمومی، ایجاد شبکه ارتباطی منظم و... انجام شده است و بنابراین، امروزه نقش مهمی در بهبود زیست پذیری مناطق روستایی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی محل زندگی، رضایت از استانداردبودن محل و کیفیت زندگی افراد دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار اجرای طرح های هادی روستایی بر زیست پذیری جوامع محلی در روستاهای دهستان های گیلوان و چورزق (در شهرستان ابهر) است. روش شناسی پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است که با روش ترکیبی کتابخانه ای و روش پیمایشی با ابزار پرسش نامه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، 16 روستای دو دهستان گیلوان و چورزق هستند که طرح هادی در آن ها اجرا شده است. تعداد حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران در سطح خانوار برابر با 141 نفر است که تصادفی توزیع شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره توصیفی و استنباطی (t تک نمونه ای و رگرسیون چندمتغیره) و برای بررسی روستاها از نظر توزیع فضایی از الگوی وایکور استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که میانگین آثار طرح هادی بر زیست پذیری مناطق روستایی محدوده مطالعه شده در سطح کمتر از حد متوسط (3) است و آزمون t تک نمونه ای، آن را تایید می کند و تفاوت از حد مطلوبیت را به شکل منفی نمایش می دهد. نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان می دهند که بیشترین اثرگذاری طرح های هادی از نظر زیست پذیری بر جوامع روستایی در بعد کالبدی است. همچنین تحلیل فضایی توزیع روستاها در شهرستان مطالعه شده در ابعاد شش گانه، تفاوت معنادار زیادی را در محدوده یادشده نشان می دهد؛ به طوری که روستاهای جیا و تشویر به ترتیب با میزان صفر و 13/0 دارای بالاترین رتبه و روستاهای شیت و جورزگان به ترتیب با میزان 95/0 و 79/0 دارای پایین ترین رتبه از نظر برخورداری از میزان زیست پذیری بین روستاهای محدوده مطالعه شده هستند.
    کلیدواژگان: طرح هادی، زیست پذیری، مناطق روستایی، دهستان گیلوان و چورزق
  • اصغر نوروزی*، زهرا محمدی صفحات 97-116
    پدیده خشکسالی ازجمله مخاطرات محیطی است که از دیرباز درخور توجه انسان بوده و از قرن 20، با نگاه علمی به آن توجه ویژه ای شده است. این پدیده اقلیمی از نظر ویژگی های خزنده بودن، مداوم بودن، آثار تدریجی، اجتناب ناپذیری و... از سایر پدیده ها و مخاطرات طبیعی متفاوت است. موقعیت جغرافیایی کشور ایران روی کمربند خشک کره زمین و به ویژه موقعیت منطقه مطالعه شده، شرایط را برای وقوع این پدیده مهیا کرده است. پژوهش حاضر با استفاده از شاخص ذخیره آب سطحی به بررسی و آشکارسازی خشکسالی هیدرولوژیک در سطح دشت لنجان می پردازد و آثار این پدیده را بر بخش کشاورزی ارزیابی می کند. روش تجزیه و تحلیل داده ها از نوع تحلیل روابط آماری است. نتایج نشان می دهند که در دوره مطالعه شده (1380 تا 1391)، شرایط خشکسالی با 42 درصد، بیشترین احتمال وقوع را دارد. نتایج محاسبه شاخص SWSI برای آشکارسازی خشکسالی نیز نشان می دهند که تنها دو سال نرمال در دوره زمانی بررسی شده وجود داشته است و سایر سال ها دارای شرایط خشکسالی هیدرولوژیک بوده اند. نتایج آزمون من - کندال در روندیابی تغییرات محصولات کشاورزی نیز روند افزایشی میزان تولید و سطح زیرکشت محصولات باغی منطقه و روند کاهشی میزان عملکرد آن ها را نشان می دهند. همچنین تولید، سطح زیرکشت و عملکرد محصولات زراعی منطقه روند کاهشی دارند. در میان محصولات زراعی، تنها میزان تولید و سطح زیرکشت برنج روند افزایشی دارد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، خشکسالی هیدرولوژیک، کشاورزی، لنجان
|
  • Iraj Teymuri *, Hadi Hakimi Pages 1-22
    The cities always were the focal point for growth and development. Understanding and exploring the city’s economy are necessary for all levels of planning. The shift-share is one of the main techniques for analyzing the regional economy. This technique has ability for exploreing the changes in employments either in national or local level in all economic activities. This article wants to investigate the employment changes during the 2006 til 2012. The data gathered form national statistic centre. The results showed that in the state level about 205865 people added to total employments in which the industry, finance and insurance and the real state were active sectors which absorbed 45, 35, 13 and 10 percent of all employees. During the study period, Tabriz, Maragheh, Marand and Ahar absorbd 77.3, 6.7, 5.3 and 4.7 percent of total employees. In the study period the industry sector among the counties except the Tabriz and Ahar had faced with stagnancy.
    Keywords: employment, Economic activity, shift- share analysis, East Azerbaijan
  • Nader Tabei *, Ali Movahed, Simin Tawallai, Mousa Kamanroudi Pages 23-36
    Spatial justice is a focal point in the field of urban facilities planning, and a branch of social justice, in which neighborhood's status, in terms of distribution of services and and the enjoyment of various economic, social and infrastructure indicators, are examined. In this paper, spatial justice in distribution of urban services in 18 neighborhoods of Tehran's 6th district was studied. The research method is descriptive-analytical. In a way that at first, using VIKOR model, we analyzed the distribution of services in neighborhoods. Then, in order to evaluate the urban management in distribution of services, SPSS statistical tests were used. The results of vikor model show an unfair distribution of services at the neighborhoods of 6th district. Argentina-Saaee, and Vali Asr Square neighborhood, with the score of (0.069) and (0.083) enjoyed better services; and Jannat-Roftegar, and Fatemi neighborhoods with score (1) and (0.863), had the weakest service distribution. Findings showed citizen dissatisfaction from service distribution. In a way that Keshawarz and Qezel-Qale had the highest and lowest level of satisfaction in case of distribution of services. The reason for this can be found in the lack of participating the citizens, having non-defined neighborhood usages in the civil management system of Iran, the lack or decline of infrastructure facilities, and services and the unclear status of councils -as a link between citizens and civil managers. These are the important factors, intensifying the inequality between neighborhoods. As urban management is the main axle of services distribution among neighborhoods, it can play a better role in the distribution of services, with acquiring knowledge of how the way of services distribution in the neighborhoods, and citizen satisfaction level of that distribution.
    Keywords: Spatial justice, urban management, distribution of services, neighborhoods of Tehran's 6th district
  • Sadegh Asghari Lafmejani *, Jasim Farahmand Pages 37-56
    Dominat topography and geomorphological conditions of mountainous regions, couses certain constraints for the physical-skeletal development of rural areas, attentioning to which, is essential in proper rural management and development. Accordingly, purpose of this research was to analyze the challenges of physical-skeletal development in the mountainous villages of Kamyaran County. The present research enjoys a descriptive-analytic method, that has used of documental and field studies. Statistical population of the research includes the mountainous villages located in this township. This sample included villages with at least 100 resident families. Accordingly, 22 villages have been surveyed, that regarding the number of families living in these villages -using the Cochran Formula- totally 355 families were defined as sample families to complete the questionnaires. Also, in every village, at least 3 people, including local experts, members of the Islamic Council or the Village Administrator, have been considered to complete the questionnaires. Data analysis was done through analytic hierarchy process (AHP), as well as statistical and spatial analyses, using Expert Choice, ArcGIS and SPSS softwares. Results indicate that the severity of the physical-skeletal challenges of development in villages under study has significant difference. Also, according to the results of multivariate regression analysis, the "road network" with a coefficient of 0/1761, and "Environmental Health" with a coefficient of 0/0160, have the highest and the lowest level of effectiveness on the occurrence and intensification of physical-skeletal challenges, respectively.
    Keywords: Development, The physical-skeletal challenges, mountainous villages, Kamyaran County
  • Hamidreza Varesi, Esmaeel Kamali Baghrahi * Pages 57-76
    The rapid growth of the urban population, has created issues and problems -including air pollution, unemployment, inharmonious development and etc- for cities. Planners of urban affairs, believe that creating new towns is one of the ways to solve the problems of urban areas. But these new towns, have not so far met the existent expectations, and one of the reasons for not meeting these needs, is lack of employment opportunities for the residents of these cities. Iranian new towns are mainly dependent on the metropolises, and mostly play a dormitory role. Residents of these towns are usually working in metropolises and surrounding cities. The purpose of this study is analyzing employment situation in the new town of Baharestan. The research method in this paper is descriptive–analytical and is based on the library and field data. To measure the research variables, we used questionnaires, also the data of comprehensive-detailed plan of Baharestan town. And for data analysis Eta-squared test, linear regression and etc were used. Results show that there is no significant relationship between employment in agriculture and industry part, and the size of Baharestan city, but we observed a meaningful relationship between the size of the city and employment in the part of services. While, those residents, employed in Baharestan, felt more professional satisfaction, than those ressidents, employed out of Baharestan. Also, results show that Baharestan new town has not been successful in creating occupation.
    Keywords: new towns, employment, job satisfaction, metropolis, Baharestan New Town
  • Hamdollah Sojasi Qeidary *, Ahmad Romyani, Somayeh Sanei Pages 77-96
    One of the most important government projects and programs within the organization and development of villages, Rural Master Plan is prepared and aimed at rural development, provide reasonable, and welfare and public services; networking, etc. has been organized. So today an important role in improving the viability of rural areas-economic aspects, social and physical location, standard of living and quality of life satisfaction to be followed. The aim of this study was to investigate the effects of projects on the viability of local communities in the rural areas of Gilvan villages and Chavarzaq (in Abhar city) is. Visna cross-sectional study in which the combination library and a questionnaire survey were conducted. The population in the 16 villages of two districts in their Gilvan and Chavarzaq that the plans are implemented. According to Cochran's formula the sample size of 141 households that were distributed randomly. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (t single sample and multiple regression) and for the rural areas in terms of the spatial distribution of VIKOR is used. The findings showed that the mean effects of Guide Plan in the viability of rural areas in the study area on the lower level of average (3). So that the one-sample t test, it confirms the negative form displays the difference between the utility. Furthermore, regression analysis shows that the most effective in terms of livability guide projects on the rural communities is a physical dimension. Analysis of distribution space within the city studied villages in six dimensions represents a significant difference in the study area is large. The village Jia and Tshvyr with the (0) and (0/13), the highest rank and the village clean and Jvrzgan the amount of (0/95) and (0/79) with the lowest rank in terms of the environment in between the villages within the area under study.
    Keywords: semiconductor design, viability, rural areas, rural Gilvan, Chavarzaq
  • Asghar Norouzi *, Zahra Mohammadi Pages 97-116
    Drought phenomenon is one of the environmental hazards, having long been particularly considered as one of the 20th century scientific facts. This climate phenomenon is different than other phenomenon and hazards, due to its being crawling, continuous, inevitable, and having gradual effects. Our especial geographical location of Iran on the dry belt of Earth, especially our studied region, provides conditions for the occurrence of this phenomenon, more and more. This research has worked on checking and detecting hydrological drought in the Lenjan Township, using surface water supply index (SWSI), then, effects of this phenomenon on agriculture sections have been evaluated. Data Analysis Method is statistical relationship analysis. Results showed that in the study period (2001-2012), drought conditions with 42% occurrence probability in total, have the most occurrence probability. Estimation results of SWSI index for revealing area drought, show that, there have been only two normal years, and other years being in hydrological drought situations. The outcomes of the Mann-Kendall test in routing agricultural products changes, show that production level and acreage level of garden products have enjoyed a rising trend, while their operation rates have enjoyed decreasing trends. A decreasing trend is also yielded in production, acreage level, and operational performance of crop production in the area. Among all agricultural products, only rice has an increasing trend in production and acreage levels.
    Keywords: Drought, hydrological drought, agriculture, Lenjan